İşçinin hakları; ihbar ve kıdem tazminatı, iş saatleri dışında çalışmış olduğu mesai ücretleri, kazanılmış izin ücretlerinden oluşur. Ayrıca işçinin işten çıkarıldığı gün ve öncesinde çalışmış olduğu günlerin ücreti de ödenmek zorundadır. Kağıt üzerinde her şey çok net ve açık olsa da bazı işverenler, çıkartmış oldukları işçilerin hak ettikleri miktarı ödememek için farklı yollar izlemektedir. İzlenilen yollardan birisi de çıkarılan işçiye istifa dilekçesini imzalatmaktır. İşten çıkarılan bir işçi, işveren tarafından işten çıkarıldığı için istifa dilekçesi yazmak ya da yazılan istifa dilekçesini imzalamamalıdır. Bu nedenle işçi attığı her imzayı nereye attığını ve hangi nedenle attığını bilmelidir. Aksi takdirde sonuna kadar haklı olan ve mağdur edilen işçi, yasaların önünde istifa eden gözüktüğü için hakkını alamayacaktır.
İBRANAME
İŞE İADE DAVASI
KIDEM TAZMİNATI
İHBAR TAZMİNATI
KÖTÜNİYET TAZMİNATI
İŞ ARAMA İZNİ
FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA ÜCRETİ HAKKI
YILLIK İZİN ÜCRETİ HAKKI
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL ÜCRETİ HAKKI
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HAKKI
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ HAKKI (AGİ)
AYRIMCILIK TAZMİNATI
SENDİKAL TAZMİNAT
MANEVİ TAZMİNAT
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ
1- İşe iade davası ile 8-12 arası maaş iş güvencesi tazminatı hakkınız var.
2- İhbar tazminatı hakkınız var. (örnek 3,5 yıl çalışana 2 maaş)
3- Kıdem tazminatı hakkınız var. yol yemek ve ayni yardımlar eklenerek brüt maaş üzerinden hesaplanır.
4- Var ise yıllık izinler, hafta tatili, fazla mesai ve ulusal dini milli ve resmi bayramlarda çalışmış olduğunuz haklarınız var.
5- İşyerinde ayrımcılık yapılmış ise 4 brüt maaş ayrımcılık tazminatı hakkınız var.
6- İşe iade davası açan kişi 6 aydan fazla çalışan olmalıdır. Bu durumda 8-12 arası maaş + 1 maaş ise ihbar hakkı vardır. Yani buda 9 maaş demektir. 4 net ve 4-8 arası brüt olarak hesaplanır.
7- 8 ay çalışan bir kişi, 8 maaş bunun dördü net maaş dördü ise brüt maaş olarak işe iade iş güvencesi tazminat hakkı var, bir maaş kıdem bir maaş ihbar ve yıllık izin hakkı vardır, bunun toplamı ise ortalama 10,5 maaş etmektedir! Bu haklarınızı bilin ve ona göre davranın.
Aksine sadece 3-5 kuruş sizlere verip sizleri kandırmaya yönelik bir eylem olur. Sizlere tavsiyem buna tav olmayıp gerek paylaştığımız emsal kararlarda belli olduğu gibi gerekse de yukarıda yazdığımız bu haklarınızı rahatça alabilirsiniz. Unutmayın ki, hiç kimse bir evrakı imzalamak zorunda değildir. Zorla diye bir şey yoktur, ben evrak imzalamam dediğiniz zaman sizin kafanıza silah dayatacak halleri yoktur.
Hak verilmez alınır!
Örnek bir hesaplama; Özelik hakları bu şekilde olan işçin
1) 7 ay çalışan İşten çıkartılan bir kişinin maaşı 5000 TL (yani asgari ücret) + 403 TL yol ücreti+ 500 TL yemek parası olarak çalışan bir kişinin işten çıkarıldığı zaman, işveren, işçiyi işe idadi kararına rağmen çalıştırmasa dava sonunda kazanacağı boşta geçen ücret miktarı 4250 TL net maaş + 403 TL yol ücreti+ 500 TL yemek ücreti X 4= 20612 TL olur. Başlatsa veya başlatmasa bu tazminatı ödemek zorun
2) İşveren işçiyi başlatmaması durumunda ise 5000 TL x 4= 20,000 TL+20612 Toplam 40612 TL İş güvence tazminatı tazminatını işçiye ödemek zorundadır. İşçiyi 8 ay dan fazla çalıştırmış ise 4 ay hizmet süresine otomatikman ekleneceğinden kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin hakkı da doğacak.
Yani
İşe başlatma tazminatı: 20612
İşe başlatmama tazminatı 20,000
İhbar tazminatı Yol yemek dâhil şekli ile 5900 TL işçinin tazminat hakları vardır. Bu örnek hesaplama sadece 6 aydan 8 aya kadar 8 ay üstünde çalışanlar ise yukarıda bahsettiğimiz gibi kıdem, ihbar, yıllık izin ve diğer hakları dâhil edilir.
Toplam 46512 TL tazminat hakkınız doğar. Emsal olarak zaman zaman paylaştığımı somut dosyalarda 70.000 TL ye kadar hesaplamalar çıktığı görülmektedir. Yapmanız gereken tek şey istifa etmeyip işverenin size söylediği şekilde belge imzalamamak ve yazmayın. Özellikle ben kıdemimi alıp işten çıkıyorum, istifa ediyorum, haklı feshediyorum, gibi sözleri asla yazmayın kullanmayın. Kullandığınızda ise hesaplamış örnek hesaplamada olan haklarınız gider. YANİ İŞE İADE VE İHBAR HAKKINIZ GİDER.
Abdurrahman KONYAR