SORU/CEVAP
Özel Güvenlik Görevlileri Statüsü Nedir
Bir Çok Kişi Özel Güvenlik ve Kolluk Kuvveti Tanımını Bilmiyor.
Özel güvenlik görevlileri işçidir, ne polis, ne asker, ne bir kolluk kuvveti değildir.
Kolluk kuvveti sadece devletin memuru olan özel kanunları ile yetkilendirilmiş kişilerdir. Özel güvenlik görevlilerinin 657 Devlet memurları hariç Hepsi işçidir. Özlük hakları da İş Kanunu Borçlar Kanunu, İş Sağlığı Güvenliği Kanunu ile yönetmenlikte düzenlenmiştir.
İş yerinde müdürle amirlere, müdürüm veya amirim diye değil beyefendi hanımefendi diye hitap edilmesi gerekiyor. Psikolojik, ruhsal sıkıntıları olan, toplumda, evinde dahi saygı görmeyen, aç egolarını tatmin etmek için özel güvenlik görevlilerine ‘ben senin amirinim, müdürünüm, bana kep selamı vereceksin, ben geldiğimde ayağa kalkacaksın’ gibi kelimler diyen benmerkezci kişilerin egolarını tatmini etmek zorunda değilsiniz.
Birileri özel güvenlik görevlilerine ‘sen kolluk kuvvetisin polisin yardımcısısın’ gibi süslü kelimeleri kullanarak, özel güvenlik görevlilerine işçi olduğunu unutturup, özel güvenliklerini başka bir havaya sokmaktadır.
ÖGG’ lerin bu tür sözlere kanmayarak kendilerinin işçi olduğunu ve görev alanlarının çalıştığı iş yeri ile sınırlı olduğunu unutmaması gerekiyor.
Emir talimatlar sadece işverenden ve işveren vekillerinden alınır. Özel güvenlik görevlileri kanuna aykırı bir emri yerine getiremez. İş yerinde sorun yaşadığı zaman ise özlük hakları için Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığını arayarak şikayet ve teftiş talebinde bulunabilir.
Görev başında veya görevde değilken küfür ve hakaret içeren sözlere maruz kalındığında en yakın polis karakoluna veya savcılığa giderek şikayetçi olması gerekir.
Özlük hakları için iş sözleşmesinde işverenle anlaştığı maaş geçerlidir. Daha fazla sosyal haklar için 581 GÜVENLİK KORUMA İŞ Sendikasına üye olarak ve işverenle pazarlık yapılarak bir takım sosyal haklar elde edilebilir.
581-Güvenlik Koruma-İş sendikası üyelik başvurusu
1) Toplu kuvvet olarak müdahale edilen olaylarda zor kullanmanın derecesini MÜDAHALE EDEN KUVVETİN AMİRİ tayin eder.
2) Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda özel güvenlik görevlisinin el koyma işlemi ve zapt etme yetkisi EMANETE ALMA olarak tanımlamıştır.
3) Özel güvenlik görevlisi görev alanında işlenmiş ve işlenmekte olan suçları GENEL KOLLUĞA bildirmekle zorunludur.
5) Özel güvenlik görevlileri lokavt dolayısıyla işten UZAKLAŞTIRAMAZLAR.
6) Adli aramaya karar verme yetkisi HAKİMİNDİR.
7) Özel güvenlik görevlisi, Türk Ceza Kanunu uygulamasında MEMUR (KAMU GÖREVLİSİ) olarak değerlendirilir.
8) Göreve başlayan özel güvenlik görevlileri VALİLİĞE – 15 GÜN içinde bildirilir.
9) Özel güvenlik görevlileri yetkilerini ; görev alanında, görev süresince, suçüstü halinde, kimlik kartı yakaya takılı olduğunda kullanabilirler
10) Özel güvenlik şirketinde çalışan bir ÖGG, kendisine verilen disiplin cezasına karşı İŞ MAHKEMESİNE başvurabilir.
11) ADLİ ARAMANIN AMAÇLARI ; suça ait iz, delil bulmak, suç failini yakalamaktır
12) 5188 sayılı yasa ile 2495 sayılı kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
13) Özel güvenlik görevlisi suç şüphesi gerekçesiyle; otolarda arama, üst arama, eşya arama yapabilir. Ev ve işyerinde arama YAPAMAZ.
14) Suçun unsurları; MADDİ-MANEVİ-KANUNİLİK’tir.
15) Özel güvenlik görevlilerine kimlik kartlarını VALİLİK verir.
16) Temel hak ve hürriyetler ; ANCAK KANUNLA SINIRLANDIRILABİLİR.
17) Özel güvenlik görevlileri görev alanları içerisinde bir suçla karşılaşırsa; suça el koyar, suçun devamını engeller, sanığı yakalar, olay yeri ve delilleri korurlar.
18) Bir mal üzerindeki zilyede ait tasarruf yetkisinin kamu gücü kullanılarak kaldırılmasına EL KOYMA denir.
19) Yabancı bir özel güvenlik şirketinin ülkemizde güvenlik hizmeti verebilmesi için MÜTEKABİLİYETİN (KARŞILIKLILIĞIN) VARLIĞI DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN SORULUR.
20) Özel güvenlik komisyon toplantısına; vali yardımcısı, il emniyet, il jandarma, ticaret, sanayi odası temsilcileri, talep eden kişi KATILIR. İl milli eğitim müdürlüğü, esnaf odası, İçişleri Bakanlığı, MGK temsilcisi, C.Savcısı, Meteoroloji Müdürü vb. KATILMAZ.
21) Özel güvenlik komisyonunda kararlar OY ÇOKLUĞU İLE ALINIR.
22) Özel güvenlik hizmeti, niteliği bakımından uzun namlulu silah bulundurmayı ve taşımayı gerektiriyorsa valiliklerce GENELKURMAY BAŞKANLIĞININ görüşü alınır.
23) Toplantı, konser gibi etkinliklerle para ve değerli eşya nakli gibi geçici ve acil hallerde özel güvenlik izni VALİ tarafından resen (doğrudan) verilir.
24) Görev alanında muhafaza edilen ateşli silahlar DEVİR TESLİM VE RAPOR DEFTERİNE imza karşılığı devir teslim edilir.
25) Şüphelinin üzerinde bulduğu ve taşınması yasak olan bıçağı alan ve işlem yapmadan şüpheliyi de bırakan ÖGG GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA suçunu işlemiştir.
26) Özel güvenlik görevlileri görev alanı ve süresi içerisinde sadece KORUMA VE GÜVENLİK HİZMETLERİNDE çalıştırılmalıdır.
27) Kamu kurum ve kuruluşlarında 5188 sayılı kanunda yazılı görevlerini yerine getirirken yaralanan, sakatlanan veya ölen özel güvenlik görevlilerinin kanuni mirasçılarına 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince tazminat ödenir.
28) Özel güvenlik görevlilerinin ağırlıklı olarak görevleri ÖNLEYİCİ görevlerdir.
29) Görev alanında işlenen bir suçun delillerini muhafaza eden ÖGG, ADLİ GÖREV yapmıştır.
30) Suçüstü halinde HERKESİN yakalama yetkisi vardır.
31) ÖGG’nin kişileri detektörle araması, eşyalarını X-ray cihazından geçirmesi ÖNLEYİCİ ARAMADIR.
32) ÖGG tarafından teknik takip, parmak izi-fotoğraf alma, kimlik tespiti, tutuklama, göz altına alma, elle arama YAPILAMAZ.
33) Hırsızlık şüphesiyle yakaladıkları kişiyi, polise haber vermeden sabaha kadar tutan özel güvenlik görevlisi KİŞİYİ HÜRRİYETİNDEN YOKSUN BIRAKMA suçunu işlemiştir.
34) İLÇE sınırları içerisinde genel ve özel kolluk teşkilatlarının mülki amiri KAYMAKAM’dır.
35) Özel güvenlik görevlilerinin hangi koruma ve güvenlik hizmeti için ne miktar ve özellikte ateşli silah bulundurulabileceği ÖZEL GÜVENLİK KOMİSYONU tarafından belirlenir.
36) Hukuka aykırı arama SUÇTUR ve ele geçirilenler MUHAKEMEDE KULLANILAMAZ.
37) Özel güvenlik görevlisi ÖNLEYİCİ KOLLUK hizmetleri bakımından MÜLKİ AMİRE bağlıdır.
38) Henüz işlenmiş ya da işlenmekte olan suça MEŞHUT SUÇ (veya SUÇÜSTÜ) denir.
39) Suç işledikten sonra özel güvenlik personelince yakalanan kişi veya emanete alınan (el konulan) eşya YETKİLİ GENEL KOLLUĞA teslim edilir.
40) İş yeri ve konut araması, ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ,
Yakalama, KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ,
Zor kullanma, VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜNÜ,
El koyma, MÜLKİYET VE ZİLYETLİK HAKKINI sınırlar. Özel güvenlik görevleri Özel kolu kovetti delildir. İşyerinde çalışan işçi dir.
Abdurrahman KONYAR
581 Güvenlik Koruma-iş sendikası
Genel Başkanı
Telefonla WhatsApp 0850 380 00 04