DİLEKÇELER
Anayasa mahkemesi kararına göre Dayanışma aidatı dilekçe örneği
İtiraz Konusu Kural
İtiraz konusu kuralda, toplu iş sözleşmesinden yararlanmak için imza tarihinden önceki taleplerin imza tarihi itibariyle hüküm doğuracağı öngörülmektedir.
Başvuru Gerekçesi
Başvuru kararında özetle; itiraz konusu kuralla, toplu iş sözleşmesinden faydalanmaya ilişkin talebin sendikaya üye olmayan işçiler bakımından geçerlilik tarihinin toplu iş sözleşmesinin imza tarihi olarak belirlendiği, bu suretle işçilerin toplu iş sözleşmesini akdeden sendikaya üye olmaya zorlandıkları belirtilerek kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülmüştür.
Mahkemenin Değerlendirmesi
Toplu iş sözleşmesine taraf sendika üyesi olan işçi, talebi gerekmeksizin üye aidatı ödeyerek üye olmayan işçi ise talebi üzerine dayanışma aidatı ödemek suretiyle sözleşmenin parasal hükümlerinden yararlanmaktadır. Ancak yetki alma ve toplu iş sözleşmesinin hazırlık, müzakere ve pazarlık süreçlerinin devam ettiği dönemlerde sendika üyesi olmayan işçilerin dayanışma aidatı ödemesi itiraz konusu kuralla engellenmektedir. Kuralın toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihte taraf sendika üyesi olan işçiler lehine bir sonuç doğurduğu, bu nedenle sendikalaşma yarışında taraf sendika lehine bir avantaj yarattığı açıktır. Bu durum ise sendikalar arasındaki yarışın ve dolayısıyla çoğulculuğun zedelenmesine neden olabilecektir.
Taraf sendika üyesi olmayıp sözleşmeden yararlanmaya ilişkin diğer şartları haiz olan işçilerin toplu iş sözleşmesinin hükümlerinden mahrum bırakılmalarının, bu kapsamdaki işçileri sendikaya üye olmaya zorlayacağı açıktır.
İtiraz konusu kuralla, taraf sendika üyesi olmayan işçilerin toplu iş sözleşmesinin toplu görüşme ve pazarlık sürecinin uzaması nedeniyle öngörülecek geçmişe yönelik parasal hükümlerden yararlanmaları engellenmek suretiyle güçlü sendika ile toplu iş sözleşmesi hakkı arasındaki denge bozulmuştur.
Anayasa’nın 13. maddesi uyarınca sendika ve toplu sözleşme haklarına getirilen sınırlamaların demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı olmaması gerekir. Bu itibarla kuralla getirilen sınırlamanın Anayasa’nın 51. ve 53. maddeleri kapsamında bir toplumsal ihtiyacı karşılamadığı, aksine demokratik bir toplumda bulunması gereken çoğulculuğa zarar verdiği, sendikalar arası rekabeti taraf sendika lehine haksız şekilde bozduğu anlaşılmaktadır.
Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle kuralın Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir.
…………
…/…/…..202..
Talepte Buluna :
………….
Görev yaptığı yer :
Kime : İlgili biri ve personel
Üyesi bulunduğum toplu iş sözleşmesini imzalamaya yetkili sendikadan istifa ettim. Yasa ve ilgili mevzuat gereğince TİS’den yaralanma konusunda hiçbir kurumun onayı aranmaz. İşçinin dilekçesi vermesi ve dayanışma aidatını ödemesi haline asıl ve alt işverenler işçiler arasında ayrım yapmaksızın TİS’den yararlandırılırlar. Bu nedenle Anayasa Mahkemesinin 2020/57 Esas 2020/83 Karar ve 30/12/2020 tarihli kararında belirtilmiştir. Ayrıca 03.03 2021 tarihli Resmî Gazetenin 31412 nolu sayısında yayınlayarak yürüklüğe giren ve 6356 sayılı Kanunun 39. Maddesini "Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir." şeklinde düzenlenmiştir. Yasal ve mevzuat gerecince dayanışma aidatı ödemek suretiyle 01.04.2022 ve 31.05.2022 Tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesinden faydalanmam hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ve talep ederim. 01.04.2022
…………………..
TEBLİĞ EDEN TEBELLÜĞ EDEN
ÖGG
GÜVENLİK KORUMA İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI
E devlet kodu 581
İndirmek için tıklayın dayanisma-aidati-dilekce-ornegi
https://www.anayasa.gov.tr/media/7310/2020-57.pdf