SORU/CEVAP
İşçilerin sendika değiştirsem hakları ne olur Sendika değiştirirsem hak kaybı olur mu
Sendika değişimlerinde veyahut ta bir sendikaya üye olmadığı zaman işçi dayanışma aidatını verdiği andan itibaren tüm haklardan yararlanır üye veyahut ta dayanışma aidatı ödeyenler arasında herhangi bir ayrım yapılması söz konusu olmaz.
Sendikalı çalışımlarında ne yazık ki birçok sendikalarda üye kaybetmemek için algı operasyonları manipülasyonları ve korkutma politikaları uygulamaktadır. Bir diğer konu ise karşı sendikanın yöneticileri hakkında toplumun hassas olduğu konuların üzerinden karalama kampanyası yapmaktalar. Bu özellikle dini, milli vb. değerlerini kullanarak iş yapmayan sendikalar bu bir koz olarak kullanıyorlar. Burada İşçilerin özellikle dikkat etmesi gereken konular Sendikanın verdiği mücadele yaptığı topluluk sözleşmeleri Sendika yöneticilerinin kanun ve yönetmeliklerine hâkim olup olmadığını bununla birlikte işçiler için ne gibi çalışmalar yapıldığını ve emekçi sınıfı için ise çıkan yasaların işçilerde ne gibi haklar aldığını bununla ilişkin sendikanın ne gibi mücadele verdiğine bakılması gerekir.
Özellikle kamuda ihale usulü ile çalışan işçilerin ihale bitimini en geç 1 ay kala istifa etmesi gerekiyor. Çünkü bir işçinin bir sendikadan istifa ettiği zaman 1 ay daha o Sendikanın üyesi sayılıyor. Buna da askı süreci deniliyor.
İşçilerin sendika değişimi yapacağı zaman en geç ihalenin bitimine 2-3 ay kala örgütlemeleri ve ihale bitimine de 1 ay kala da hepsinin en az %61’nin istifa etmesi gerekiyor. 1 ayda bekleme süresi olduğu için 30 gün sonra üye olduğu sendikaya artık üyeliği resmi olarak geçer.
Bir diğer konu ise işçi her topluluk sözleşmesi bittiğinde yeni topluluk sözleşmesi veyahut ta yeni yapılan firmanın ihaleye başlaması itibari ile dayanışma dilekçesi verdiği takdirde tüm haklardan yararlanılır.
Anayasa Mahkemesi Başkanlığından: Esas Sayısı: 2020/57 Karar sayısı: 2020/83 Karar Tarihi: 30/12/20206356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 39. Maddesinde açık olarak yazıldığı üzere taraf işçi dayanışma aidat dilekçesini ödediği gün itibari ile sendikaya üye olan veyahut ta başka sendikaya üye olan işçi TİS tüm haklarından yararlanır. İşçiler arasında ayrım yapılamaz. Bir ayrım olması durumunda işçi veya sendikanın şikâyeti durumunda iş verene idari ceza kesileceği kesilmektedir.
Somut olarak işçilerinin sendika değişimi veya üye olmadığı zaman veya başka bir sendikaya üye olması dahilinde iş verene dayanışma dilekçesini doldurup iş verene ilettiği tarih itibari ile tüm haklardan yararlanır herhangi bir hak kaybına neden olması söz konusu değildir. Diğer husus ise işçiler sendikalar değişimi yaptıklarında ihale kanunu ile yani yeni şirketin sözleşmesinin bitimine en geç 1 ay kala da %61’ri diğer sendikadan istifa edip yeni sendikaya geçmesi gerekiyor. Eğer ki 30 günün altında olması halinde eski sendika yetkiliğini alır işçiler 29. Gün hepsi istifa etse bile diğer sendika yetki alır.
Bu konuda işçilerin sendika değişimlerinin son dakikaya bırakmaması en az 2 ay önce örgütlenerek geçmek istediği sendikaya üye olarak böylece daha da 1 somut olur ve işini garantiler. Belediye ve özel sektörler bu sürenin kapsam dışındadır. Bu iş yerleri ise 6-7 ay önce yapılması gerekiyor. Çünkü yetki başvuranları 120 gün önce ve ayrıca 30 günde askı süreci vardır.