SORU/CEVAP
Özel güvenlik kimlik kartının yenilemek istemeyen güvenlik görevlilerinin tazminat hakkı
KİMLİĞİMİ YENİLEMEK İSTEMİYORUM. KİMLİK SÜRESİ BİTEN VEYA İPTAL OLAN ÖZEL GÜVENLİK İŞÇİSİNİN TAZMİNAT HAKKI VAR MI VE NE YAPMASI GEREKİYOR?
Özel güvenlik işçilerinin kimliği iptal olan kişilerin kıdem ihbar tazminatı hakkı vardır.
Kimlik süresi geçen ve yahutta yenilemek istemeyen özel güvenlik görevlisinin de kıdem ihbar tazminatı hakkı vardır. Peki ne yapmak gerekir? Kesinlikle işverenler size evrak tebliğ ettiği zaman imzalamayın. Bu konu hakkında işvereni ve hatta arkadaşlarınıza dahi bilgi vermeyin. Özellikle kimlik yenilemek istemeyen arkadaşlarınız “ben bu işi yapmak istemiyorum, kimliğimi yenilemek de istemiyorum” diye ne bir beyanda bulunsunlar ne de bir yazı yazmasınlar. Çünkü sizleri hataya düşürüp burada sizden beyan alıp sonrasında kullanacaklar. Bu sebepten dolayı tüm işlemlerinizde özel işiniz yani şahsi işlerinizle ilgili zor durumda olsanız bile işverene ekonominiz hakkında bilgi vermeyin. Çünkü bunlar daha sonrasında “nasıl olsa bu kişi zor durumdadır” diye sizlerin içerisinde bulunduğunuz bu zor durumundan faydalanıp ya size işçilik haklarınızın kıdem ve ihbar konusunda çok az miktar teklif ederler ve bu şekilde size mağdur edebilirler. Bazı arkadaşlarımız iyi niyetinden durumu işverene söylüyor ancak daha sonrasında mağdur olan çok arkadaş gördüm. Asla ve kesinlikle istifa etmeyin. Her ne şekilde olursa olsun bizim hazırladığımız örnek işten ayrılma dilekçesi dışında işverene dilekçe vermeyin. Eğer ki işveren sizi işten çıkarıyorsa veya yerinizi değiştiriyorsa kesinlikle hiçbir evraka imza atmayın. Eğer işveren ben size tazminatı veriyorum sizi işten çıkarıyorum deyip size bir veriyorsa hakkınız dörttür, size bir veriyordur. Şunu unutmayın ki işveren size tazminatınızı ödeyeceğim diyorsa bilin ki siz haklısınız yoksa size günahını vermezler. Kimlik süreniz bittiği güne kadar son nöbetlerini tutup daha sonrasında bu alanda uzman bir bilgiye sahip kişilerin yanına giderek bu konu hakkında bilgi alıp dava açarak haklarınızı alırsınız.
Bu durumlarda muhakkak uzman bir avukattan danışmanlık almak gerekmektedir. Kesinlikle işverenler tarafından verilen evraklar imzalanmamalıdır.İşveren işçiye ücretsiz ince çıkaratmaz.Bu süreçte işverenler tarafından istifa beyanı alınabilmekte veya işçiden ibraname imzalaması istenebilmektedir. Bu evrakların imzalanması halinde güvenlik görevlisi tüm haklarından vazgeçmiş olarak kabul edilir ve hiçbir tazminat talebinde bulunamaz. Bu sebeple muhakkak uzman bir avukattan hukuki danışmanlık alarak bu sürecin yürütülmesi gerekmektedir. Böye Durumda Sendikamıza ulaşarak destek ala bilrsiniz.
0850 380 00 04
0552 444 04 04 Abdurrahman KONYAR
ÖRNEK YARGITAY KARARI
22. HUKUK DAİRESİ 2016/16091 E. , 2019/14246 K. K.T.27/06/2019
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü: Davacı İsteminin Özeti: Davacı vekili, müvekkilinin davalı asıl işveren Belediye işyerinde 07/04/2011-30/09/2014 tarihleri arası güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin haklı neden olmaksızın feshedildiğini beyanla kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai alacaklarını istemiştir. Davalıların Cevaplarının Özeti: Davalı Belediye vekili, davacı ile aralarında işçi işveren ilişkisi olmadığını, davacının diğer davalının işçisi olduğunu beyanla davanın reddini savunmuştur. Davalı … Hiz. Ltd. Şti. vekili, dava konusu alacakların zaman aşımına uğradığını, davacının özel güvenlik kimlik kartı yenileme işlemini yaptırmadığını, kimlik kartı olmayan özel güvenlik görevlisinin çalıştırılamayacağını beyanla davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti: Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Gerekçe:1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların tüm davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedilip feshedilmediği noktasındadır.4857 sayılı Kanun’un 18. maddesi bakımından işçinin davranışlarından kaynaklanan sebepler, işçinin aynı Kanun’un 25/II. maddesinde öngörülen ve işverene derhal fesih yetkisi tanıyan haklı sebepler niteliğinde ve ağırlığında olmayan, işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen, sözleşmeye aykırı davranışlarıdır. İşçinin davranışı ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde geçerli sebep olabilir.
İşçinin sosyal açıdan olumsuz bir davranışı, toplumsal ve etik açıdan onaylanmayacak bir tutumu işyerinde üretim ve iş ilişkisi sürecine herhangi bir olumsuz etki yapmıyorsa geçerli sebep sayılamaz. Yargılama sırasında bu sebeplerin ağırlıkları her olayın özelliğine göre değerlendirilmelidir. İşçinin iyi niyet ve ahlak kurallarına uymayan davranışı sonucunda iş ilişkisine devam etmek işveren açısından çekilmez hale gelmişse, diğer bir anlatımla güven temeli çökmüşse işverenin haklı sebeple derhal fesih hakkı doğar. Buna karşılık, işçinin davranışı taraflar arasında bulunması gereken güven temelini çökertecek ağırlıkta bulunmamakla, iş ilişkisine devamı tam anlamıyla çekilmez hale getirmemekle birlikte, işin normal işleyişini bozuyorsa, işyerindeki uyumu olumsuz yönde etkiliyor ve işverenden bu nedenle iş ilişkisini yürütmesi normal olarak beklenemiyorsa 4857 sayılı Kanun’un 18/1. maddesi gereği geçerli fesih hakkı doğar. Somut olayda, davacı 07/04/2011-30/09/2014 tarihleri arasında davalı asıl işveren Belediye işyerinde dava dışı ve davalı alt işveren şirketler nezdinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, İş sözleşmesinin davalı alt işveren şirket tarafından haklı neden olmaksızın feshedildiğini ileri sürmüş, Davalı alt işveren ise davacının özel güvenlik kimlik kartını yenilememesi gerekçesi ile iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur.
Mahkemece davacının özel güvenlik kimlik kartı olmaksızın çalıştırılmasının yasaya aykırı olduğu gerekçesi ile dava konusu kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmiş ise de haklı feshe konu edilen eylem işin normal işleyişini ve işyerindeki uyumu olumsuz yönde etkileyici nitelikte olsa da haklı fesih sebebini oluşturacak ağırlıkta olmadığı anlaşılmış olup kıdem ve ihbar tazminatlarının hüküm altına alınması gerekirken haklı fesih nedeni bulunduğu tespiti ile davanın reddine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 27/06/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİNİZ.
Abdurrahman KONYAR
581 Güvenlik Koruma-İş sendikası
Genel Başkanı
0850 380 00 04
0552 444 04 04