DİLEKÇELER
İŞÇİ DİLEKÇE VERMESİ HALİNDE FAZLA MESAİYE KALMAK ZORUNDA DEĞİLDİR
Türkiye de sürekli olarak fazla mesai sorunu olduğundan dolayı işçilerin bu konuda tereddütleri vardır. Son yapılan değişikliklerde işçi işe girerken iş sözleşmesinde fazla mesaiye kalmak istiyorum maddesi olmuş olsa bile yine işveren işçinin mesailerini ödemiş olsa bile işçi fazla mesai onay iptali dilekçesini yani fazla mesaiye kalmak istemiyorum dilekçesini verdikten sonrası artık fazla mesaiye kalma mecburiyeti yoktur. Fazla mesaiye kalmıyor diye işverenin işçiyi çıkarması halinde işçi burada işe iadesini talep edebildiği gibi kıdem ihbar tazminatını alabilir.
Burada işveren işçinin fazla mesai ücretini ödese dahi bile işçi dilekçesini verdikten sonra yasal olarak da artık işveren 7,5 saatten fazla çalıştıramaz. Başkaca hiçbir şekilde yorumlayamaz, yasalar eğilip bükülemez.
Özel güvenlik, turizm, sağlık sektörü çalışanları 12 saat çalışabilirler. Yalnız burada işçi ben fazla mesaiye kalmak istemiyorum dilekçesini verdikten sonra artık 12 saat çalışamaz. Kanun koruyucusu burada çalışabilir yalnız onay ve rıza aramaktadır.
Bir diğer konu ise işçi fazla mesai dilekçesini verdi ancak buna rağmen fazla mesaiye kaldığı takdirde işçinin haklı nedenle iş akdi feshini ve gece çalışma ücretini talep edebilir. Bu durumda işçilere tavsiyem dilekçelerini işverene verip yine de fazla mesaiye kalmalarıdır. Çünkü bu durumda işçin ileri zamanlarda haklı nedenle iş akdi fesih yaparak tazminatını rahat bir şekilde alır.
İşten çıkartıldığınız ya da çıkmak istemeniz durumunda Türkiye’nin her yerinden bize ulaşabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.
.................................... Şirketine
KONU: Fazla Mesai
Ben uzun süredir şirkette çalışmaktayım. İşe girerken iş sözleşmesi ve bununla beraber birçok evraka imza attım. Çalıştığımız zamanlarda ise yine birçok değişik belgeler bana imzalatıldı. Ancak bu imzaladığım belgelerin hiçbirinin sureti bana verilmedi.
Bu belgelerin ve iş sözleşmesinin içinde, işverenin ihtiyacı olması durumda işçinin fazla mesaiye geleceği yazılmıştır. Yine hafta tatili, resmi ve dini tatil günlerinde çalışılacağı yazılmaktadır.
Ancak 06.04.2004 tarihli İş Kanununa ilişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinin, 25425 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren değişik 9. maddesi ve diğer hükümleri gereğince, fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir. Bu nedenle ben de 30 gün önce yani .../.../ 2020 tarihinden itibaren sizlere bildirimde bulunarak 30 gün sonra artık fazla mesai ve ulusal bayram, resmi-milli tüm genel tatil günlerinde çalışmak istemediğimi, normal iş kanunu gereği 45 saat çalışma süresi dışında çalışmak istemediğimi, yine gece 7,5 saatten fazla çalışmak istemediğimi bilgilerinize arz ederim. ..../..../2024
Bildirimde Bulunan
Abdurrahman KONYAR
Telefon Whatsapp 0850 380 00 04
Önemli Not: Dilekçelerinizi verirken bir nüshası mutlaka sizde bulunsun. Mail, iadeli taahhütlü gönderin. Gönderdiğinize dair elinizde belgeniz bulunsun. İşverene elden verdiğiniz zaman ise iki nüsha halinde dilekçenizi yazın. Bir nüshasını işverene verirken işverenin teslim aldığına ilişkin elinizde evrak bulunsun. İleride işvereninizin inkar etmesi halinde mutlaka dilekçenizin bir nüshanı işverene verdiğinize yönelik belgeniz bulunsun.
Özel Güvenlik görevlileri E devlet üzerinde Sendikamıza üye olmayı untma
518 Güvenlik Koruma-İş Sendikası