HUKUK
BAYAN İŞÇİLERİN KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLARIN SÜT İZNİ HAKKI
Öncelikle okurumuzun kastının, kısmi süreli çalışma yani part time çalışma olduğunu varsayarak yanıt verelim. Kısmi süreli çalışan (yani haftalık çalışma süresi en fazla 30 saat olan işçiler) işçilerin de tam zamanlı çalışan işçiler gibi, çocuk 1 yaşına girene kadar günde 1,5 saat süt (emzirme) izni olduğu görüşündeyim.
Kanaatime göre işçinin tam zamanlı değil kısmi zamanlı çalışıyor olması süt izninin süresini değiştirmez. Çünkü İş Yasası’nın süt iznini düzenleyen 74. maddesi ve ilgili diğer yönetmeliklerde, bu konuda bir ayrıma gidilmemiştir.
Süt izninin sadece tam zamanlı çalışan işçilere tanınmış bir hak olduğu yönünde bir kural olmadığı gibi, kısmi süreli çalışan işçilere süt izninin çalıştıkları süre ile orantılı olarak verileceği yönünde de bir kural yoktur.
Ancak konuya ilişkin açık ve net bir düzenleme ya da Yargıtay kararı olmadığı için farklı yorumlar da söz konusudur.
Herkesin üzerinde anlaştığı husus, kısmi süreli çalışanların da emzirme (süt) iznine sahip olduğudur.
Ancak bazılarına göre, kısmi süreli çalışanların süt izinleri çalıştıkları süre ile orantılı olmalıdır. Örneğin haftada 30 saat çalışan işçi, haftalık çalışma süresinin 3’te 2’si kadar çalıştığı için; 1,5 saatlik süt iznini de 3’te 2 oranında yani günde 1 saat olarak kullanabilir.
Benim de dâhil olduğum diğer grup ise bu görüşe karşı çıkmakta ve mevcut yasal kurallar ışığında kısmi süreli çalışanların da, tam zamanlı çalışanlarla eşit sürede (günde 1,5 saat) emzirme izni hakkına sahip olduğunu savunmaktadır.
KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMAYA GEÇENLERİN SÜT İZNİ HAKKI
Daha önceki bir YANITIMIZDA detayları ile ele aldığımız üzere, analık izinlerinin ardından kadın işçi tam zamanlı çalışmadan kısmi süreli çalışmaya geçebilir. Kadın işçi bu hakkını, çocuk ilköğretim çağına gelene kadar kullanabilir. Tam zamanlı çalışmadan kısmi süreli çalışmaya geçen kadın işçiler de emzirme izni hakkına sahiptir.
İçerik 1576 kez listelendi