Anasayfa
İşçiler savunmalarını nasıl yapmalılardır. Hangi Hallerde haklı çıkar
İşveren işçiye tutanak ve savunma istediklerin de nasıl savunma yazılılı ne yapmak gereke
Sizden tutanak ve savunma istediklerin de nasıl davranmalısınız?
Tutanak nedir?
Belgelenmesi gereken bir durumu tespit edenler tarafından hazırlanıp imzalanan belgeye tutanak veya zabıt denir. Sıkça bize gelen sorulardan biri de iş yerinde yaşanılan sorunlarının en büyüğü işçilerinin hak kaybına neden olan savunma olayıdır
Daha öncesinde örnek bir savunma yazısını paylaşmıştık. İnternet sitemiz olan özel güvenlik hakları ve sosyal medya hesaplarımız da görebilirsiniz, ancak birçok işçi ve özel güvenliklerin bilmesine rağmen ne yazık ki uygulama konusunda çok az kişinin uyguladığını görmekteyiz. İş yeriniz de işveren sürekli size tutanak tutup savunma istediği zaman işverenin önüne savunma gittiğinde haklılık payınızın olması için kesinlikle savunmalarınız da iş yerinde yaşadığınız olumsuzlukları, ayrımcılıkları, kişisel davranışları size yapılan baskılar ve hakaretleri savunmalarınız da belirtin.
İşten ayrılırken verdiğiniz dilekçe de mahkemeler önünde ve bir üst mahkeme bunları okuduğu zaman burada bir haksızlık olduğunu haklı yönlerinizin olduğunu bilmeleri gerekmektedir.
Zira suçlamaları kabul ettiğiniz zaman ya da tutanakta yaşadığınız zorluklar dan bahsetmediğiniz de haklı iken haksız duruma düşmekte kalıyorsunuz. Birçok işverenin söyledikleri ile yaptıkları bir birine örtüşmediğini ihtilaflar olduğunu ancak söze değil kâğıt da yazılana bakmamız gerekmektedir dolayısıyla kesin ve katı bir şekil de belge ve yazılı savunmalarınız çok önemlidir. Tekerrür etmek gerekirse, her zaman size yapılan haksızları yaşadığınız sorunları yazın işverene verin, ister beğensinler ister beğenmesinler keyifleri bilir. Mücadele vermeden bir hak alınmaz iradenize sahip çıkın.
………………………………………..A.Ş
Konu : Savunma cevabım
İlgili yazınız tarafıma tebliğ edilmiştir. Yazınızda isnat edilen suçlamaların hepsi asılsız dayanaksız, aslı ve astarı olmayan soyut iddialardır. Kesinlikle kabul etmiyorum. Benden savunma istediğiniz tartışmadan varestedir. Suçlamalarla tutanaklar tutup beni baskı altına almaya, iş sözleşmemi sona erdirmeme çalıştığınız açıktır.
İlgili yazınızın ekinde belirttiğiniz tutanaklar yoktur. Dolayısı ile bu tutanaklar tarafıma yazılı olarak sunulduğunda ayrıca beyanda bulunma hakkımı saklı tutuyorum. Bu nedenle iddialarınız ile ilgili tüm belgeleri ve bana verilmeyen tutanakların noter kanalıyla göndermenizi,noter kanalıyla gelmeyen hiçbir yazıyı kabul etmeyeceğimi ihtaren ve cevaben bildiriyorum .
Örnek 2:
Tarafıma sürekli olarak tutanak tutulmaktadır . Tutanaklar ile beni baskı altına alıp istifamı sağlamak için bir eylem ve tutum içerisindesiniz. Ayrıca beni işten çıkarmak için zemin hazırlamaktasınız. Öncelik olarak beni kötü personel olarak gösterip mahkemede haklı çıkmaz için olmayan olayları olmuş gibi gösterip günlük yaşadığımız olayları farklı yorumlayıp bana tutanak tutmaktasınız. İşyerinde ayrımcılığa maruz kalmaktayım. Herkese davranıldığı gibi bana eşit muamele gösterilmiyor.
Yeteri kadar personel bulunmuyor . 3 kişinin işini bir kişiye yükletmektesiniz yeteri kadar personel olursa daha iyi bir iş yaparız . Ancak sürekli bize baskı kurup görev ihmaline yönlendirmektesiniz ardından bizi suçlu gösterip tazminatsız çıkarmak için bir çaba içerisindesiniz. Yaptığınız bu eylem ve tutumlar doğru bir davranış olmayıp biran önce adil olmanızı beklemekteyim. Eğer bu eylemleriniz devam ederse ilgili makamlara suç duyurusunda bulunacağım.
2-İşçinin hakkında tutulan bir tutanağa ilişkin iddialara işveren en az 6 gün içinde işçinin istediği yerde istediği şekilde savunmasının verilmesi için süre tanıması gerekiyor. Aksi halde savunma hakkını kısıtlamış olur. Örneğin işveren işçiden savunma istediği zaman işveren “hemen vereceksin mecbursun, zorundasın!” gibi işçiye baskı kurulması durumunda işçi kağıdı altına yeterli kadar bana savunma süresi vermediği için savunma veremedim yazıp işverene bu şekilde evrağı verebilir.
Asla işverenin istediği şekilde savunma yazıp vermeyin mahkemelerin önünde savunmanın çok büyük bir önem arz ettiğini bir kelimesi dahi bile sizin haklarınızı elinden alabilir. Ve davada haklı da çıkabilirsiniz.
Abdurrahman KONYAR
GÜVENLİK KORUMA-İŞ SENDİKASI
Genel Başkan
İçerik 11176 kez listelendi